Mexicansk morgenmad

Definitionen af mexicansk morgenmad afhænger af hvor lang tilbage i historien man går. Aztekerne mente, de var heldige, hvis dagens første måltid bestod af en god grillet iguana. En maya ville måske have anset en rå græshoppe som et lækkert, fedt-rigt morgenmåltid. Selvom mexicansk morgenmad, indenfor de sidste par århundreder, ser mere genkendeligt ud, har den stadig en smag og stil, der er genkendelig fra dette farverige land.

En meget simpel mulighed er en god fransk bolle. Frankrig styrede Mexico i et par år omkring den amerikanske borgerkrigs tid. Indflydelsen kan stadig mærkes i bolillos, der kan spises bar eller dyppet i cafe con leche.

Som i mange andre lande ville morgenmaden ikke være noget uden æg. Arroz con Hueves er et meget godt eksempel. Det er meget let at lave og også sundt. Grundlæggende er det bare pocherede æg. Men som de dog er fremhævet til en lækker morgenmad. Tilføj ris, tomater og grønne pebre. Top så af med cheddarost og du har en opskrift, enhver vil have lyst til at prøve mindst én gang om ugen.

PapayaHvis du vil have noget, der er lidt lettere, kan du bare gøre, som så mange andre gør sydpå og spise frugt til morgenmad. Mango og papaya er blandt favoritterne, men det kunne også være vandmelon, lime eller endda guava. Appelsiner findes overalt i Mexico, takket være lange dage med varm sol.

En mexicansk morgenmad kan sagtens være helt flydende. Chokolade er en af favoritterne i dette latinske land. Her tager det ofte form af en krydret, mørkebrun, kornet plade, der ofte er mere bitter en normalt. Men den plade smeltes også tit til en lækker, varm chokoladedrik, der passer perfekt til en kold morgen.

Horchata
Horchata – flydende morgenmad

Der er en anden mexicansk morgenmad, den uerfarne vil ønske at prøve: horchata. Den er lavet af mælk, vand og sukker, hvor der er blandet lidt kanel og vanilje i. En populær variant bruger ris og det hele blandes i en blender. Sød og fuld af nok energi til at starte dagen.

En pølseburrito er en almindelig mexicansk morgenmad i mange husholdninger. Men for noget lidt mindre almindeligt kan du eksperimentere med en yoghurtpandekage. I modsætning til sit franske modstykke bruger denne lækre morgenmadsret meltortillas (effektfuldt). Den er fyldt med vaniljeyoughurt og aprikoser og pærer, hvilket gør den meget sund, fedtfattig og giver fantastisk smag.

Men for dem der bare skal have deres æg om morgenen, er der en variant af en omelet. I området ved Cabo krydrer de den med koriander og hvidløg og smider derefter hakkede jalapeños og grønne chilier i. Hvis ikke det får dig vækket om morgenen, er der intet der kan.

Du kan selvfølgelig altid bare tage genvarmede bønner på tortilla og kalde det morgenmad. Det er der mange der gør og de burde vide det. Men der er et helt land fyldt af mexicanske morgenmads opskrifter og et begrænset antal morgener i livet. Gå efter lidt variation og sæt lidt krydderi på tilværelsen i mexicansk stil.