Nøjagtig som enhver anden kultur bliver mexicansk mad ikke bare tilberedt med lokale ingredienser, men også med specielle værktøjer til at tilberede dem. Disse værktøjer er udviklet med århundreders erfaring kombineret med den moderne teknologi og giver kokken det bedste fra begge verdener.
En af de mest basale og mest brugte er en comal. En ganske almindelig pande. Den er holdbar og kan bruges til mange ting. En god comal kan holde i generationer. Den er af et materiale, der er godt til at holde på varmen, når der skal laves tortillas, fisk og mange andre traditionelle mexicanske retter. Comaler kan også fås i mange forskellige former og størrelser.
Men før den kan komme på panden, skal en ingrediens først formes rigtigt. Et par meget brugbare værktøjer hertil er molcajete og tejolote. Dette er den traditionelle morter og pistil til at støde ingredienserne. Lige meget om de bruges til at støde majs til masa i hånden eller til at pulverisere en tørret chili, så er de uundværlige i ethvert køkken, der tilbereder mexicansk mad.
Et andet værktøj, der kan bruges til dette formål, og kræver mindre anstrengelser, er molino de maiz. Dens primære formål er at støde majs, men den kan også bruges til chili, hvidløg og en række andre madvarer og krydderier. Mens mere moderne kværne er elektriske er selv de hånddrevne nemme at bruge (og sjove).
Men der er et trin mere før tortillaen finder vej til comalen. At mose majs til en klump masa er sjovt, men en tortilla er flad. Det er acceptabelt at gøre dem flade med hånden, – men anstrengende. Gør livet lidt nemmere for dig selv ved at lave en tortillapresse. Hvis du laver mexicanske retter, vil en af disse støbejernspresser tjene sig selv hjem mange gange. Tortillas bruges overalt i det mexicanske køkken.
Når du nu er i gang glem endelig ikke tortillavarmeren. Du vil typisk få lavet flere, end du skal bruge på én gang. En varmer vil holde tortillaen varm og klar til den næste middagsgæst.
Men tilberedning af mad er ikke det eneste, der foregår under forberedelsen af et måltid på mexicansk måde. Aqua de Fresca, horchata og mange andre drinks blandes og mixes. En traditionel molinillo de madera er et fantastisk værktøj til dette.
Disse håndholdte mixere/møller af træ kan mose frugt og røre juice. Hvis du laver en lækker frugt drink, en drik af varm chokolade eller en arroz con leche (jævnet mælk og vand med ris og sukker), vil sådan en være god at have.
Når du overvejer at knuse eller mixe, glem ikke den simple batidor. Det er en simpel kartoffelmoser, der kan bruges både til kartofler, gulerødder og alt andet der skal gøres til mos. Føj til værktøjssættet en rodillo de madera, som er en trækagerulle, og du kan lave det fantastiske ensaimade, du længe har ønsket at prøve.
Listen over køkkengrej, du kan anskaffe dig, er uendelig. Jo mere du har, jo større er udvalget af retter, du kan lave med de traditionelle værktøjer. Det ændrer madlavningen fra en pligt til sjov.