Der er to simple trin i at lave fantastiske genvarmede bønner.
Du starter med gode råvarer. Anskaf de friskeste tørrede pinto bønner du kan finde. Noget der har ligget i en pose i månedsvis, selv i tørret form, vil ikke give perfekte resultater. Plus, jo ældre de er, jo længere tager det at blødgøre dem. Gør det nemt for dig selv, samtidig med at du sikrer et velsmagende resultat.
Læg bønnerne ud. Fjern alle småsten og rens dem grundigt i en slynge. Ja, pakker med pinto bønner indeholder nogle gange små stykker jord eller grus, afhængigt af hvor du køber dem. Det ødelægger ikke nødvendigvis smagen og behøver ikke betyde, at det er bønner af dårlig kvalitet.
Første trin er at blødgøre bønnerne. Der er to grundlæggende måder at gøre det på. Enten ved at koge dem eller ved hjælp af en trykkoger. En trykkoger er lidt hurtigere og lettere, men det er helt fint at koge dem. Ved begge metoder bruges 1 dl bønner og cirka 3 liter vand, så det dækker bønnerne med et par centimeter. Hvis du koger, skal de have cirka 2½ time. En trykkoger skal kun bruge cirka ½ time.
Ved begge metoder tjekkes bønnerne for, hvornår størstedelen har revnet skindet. Det betyder, at de har absorberet en masse vand og at skindet er blødgjort nok til at yderligere pres revner skindet helt.
Si vandet fra i en salatslynge og ryst forsigtigt.
Hæld lidt vand (cirka ¼ dl) på en kold jernstegepande og hæld bønnerne i. Smag til med salt og andre krydderier. Gode valg er chili eller lidt hvidløg. Mos så bønnerne let med en kartoffelmoser. De skal være klumpede. De skal være lige som kartoffelmos, der ikke er most nok. Det er lige, som de skal være.
Nu hældes overskydende vand fra og der tilføjes lidt fedt eller olie til panden. Varm panden op til medium varme. Mens bønnerne steger, moses de lidt mere, men stadig ikke for meget. De skal stadig være lidt klumpede. For meget mosen gør dem for suppeagtige.
Så er der ikke mere i det.
Der er selvfølgelig hundredvis af andre lækre opskrifter.
I nogle opskrifter på frijoles refritos skal der tilføjes løgstykker på panden og de skal sauteres, før bønnerne kommes på. Det er fint. Der kan krydres med lidt jalapeño, hvis det ønskes. For mere krydderi kan der tilføjes mere chilipulver, men pas på du ikke overdøver bønnerne (og din tunge).
I nogle opskrifter skal bønnernes ligge i blød natten over. Det kan godt lade sig gøre, men det fører ofte til overdrevet glatte bønner. Især hvis du starter med friske råvarer. Sørg for at du, mens bønnerne ligger i blød og koges, fjerner det grå skum der flyder til tops under tilberedningen.
God fornøjelse!