At kalde flan for en karamel budding ville være uretfærdigt. Denne traditionelle mexicanske dessert er ikke bare en budding, men det bedste af det bedste af søde sager. Der er, forståeligt nok, 1001 forskellige varianter af grundopskriften. Men nogle gange er originalen meget bedre, end man kunne forvente. At ændre på den er næsten blasfemi.
Start dagen tidligt så din flan har tid til at køle af inden serveringen. Forbered dig så på en mundfuld af himmelen.
Ingredienser
- 5 æg
- 2 æggehvider
- 4 dl mælk
- 1½ dl sukker
- Revet citronskal
- 1 kanelstang
Glasur
Start med glasuren. Hæld ½ dl sukker i en pande og varm op ved middelvarme. Målet er, at sukkeret skal blive brunt og klistret, uden at det brænder på. Det vil på et tidspunkt begynde at smelte. Rør ikke i det, men du kan evt. ryste panden lidt for at forhindre det i at klistre fast.
Når sukkeret er gyldenbrunt tages det af varmen og hældes i 12 opvarmede buddingforme. Sukkeret skal helst forblive som sirup, uden at krystallisere.
Det er nemt at varme buddingformene. Hæld lidt vand i alle kopperne og sæt den i mikroovnen i et minut. Tag dem ud og hæld overskydende vand fra. Hold nøje øje med at vandet ikke koger helt væk.
Flan
Bland mælk, citronskal og kanelstangen i panden. Bring det i kog og sænk varmen. Lad det simre i 10 minutter. Tag det af varmen og lad det stå.
I en skål blandes æg og æggehvider med en dl sukker. Hæld mælkeblandingen gennem en fintmasket si i skålen. Pisk indtil det hele er godt blandet. Hæld resultatet i formene.
Placer formene på en bradepande. Hæld lidt vand i, forsigtigt, så der ikke kommer vand i formene. Bages ved 150 grader i 1½ time. Tjek regelmæssigt at vandet ikke er kogt helt væk.
Tag bradepanden forsigtigt ud af ovnen. Pas på ikke at hælde vandet ud på gulvet eller vælte formene. Tag formene af og lad dem køle i et par timer.
Det kræver lidt at lave flan, men resultatet er arbejdet værd. Hvis du er i tvivl, spørg dem der ikke kan fortælle dig, fordi de har munden fuld af flan. To tommelfingre op vil være svar nok.