Hvis du er i tvivl, drejer denne artikel sig ikke om, hvordan man fremstiller noget som helst havnebygningsværk eller noget, der helst skal spises på et sådant. Nej, mole er en lækker traditionel mexicansk sauce. Den er rent faktisk så traditionel, at navnet kommer fra Aztekernes ord for sauce. Den mest populære type er fra Puebla i Mexico, der også lægger navn til den fulde beskrivelse: Mole Poblano.
Grundingredienserne er enkle nok, selvom der er enkelte det måske vil tage lidt tid at finde.
Ingredienser
- 3 majstortillas
- ½ små franske brødruller
- 2 meget modne plaintaner (melbananer)
- 85 g mexicansk chokolade
- 5 blommetomater
- 6 anchochilier
- 3 pastillachilier
- 3 fed hvidløg
- 1 lille løg
- 2 spsk mandler
- 4 spsk peanuts
- 4 spsk pekannødder
- 2 spsk sesamfrø
- 5 spsk rosiner
- 8 peberkorn
- 1 kanelstang
- ½ tsk anis
- ½ tsk spidskommen
- 5 dl kyllingefond
- 4 spsk svinefedt
Der skal en del forberedelse til for at lave en god mole, men resultatet er arbejdet værd, hvilket en smagsprøve vil bevise.
Hak alle chilierne, sammen med spidskommen og anis, meget fint. Sæt til side. Hak nødderne til små stykker, men ikke til pulver.
Sauter nødderne i svinefedtet. Hvis du foretrækker noget, der ikke er helt så fedt prøv vegetabilsk olie eller raspolie. Sauter derefter rosinerne i den samme olie. I en ny pande sauteres plaintanerne i svinefedt eller olie, indtil de er lettere sprøde. Sauter derefter brødet i samme pande.
Bland grøntsagerne sammen med de sauterede plaintaner og 1½ dl kyllingefond. Du kan bruge en blender eller blande godt med en ske. Si resultatet. Si derefter chiliblandingen for at fjerne kerner. Rør godt og tilføj resultatet til grønsagsblandingen.
Lav en mos af brød og tortillas og kom den i. Tilføj 2 dl kyllingefond. Tilføj 1 dl kyllingefond til nøddeblandingen og bland den i.
Til sidst smeltes chokoladen og blandes i den suppelignende blanding og der røres godt. Nu kommer det svære. Rør uden stop i 2 timer.
Dette kan gøres ved, at man er flere personer, der skiftes eller du kan starte en blender på meget lav hastighed. Det virker bedst med en der har computerstyret timer, så den kan slukkes i et par sekunder, hver gang der er gået et par minutter. Men du skal bruge en blender med varmeelement, da blandingen også skal koges ved lav varme under omrøringen.
Resultatet er nok til at smøre på maden for massevis af spisende gæster og kan holde sig i køleskabet i en uge.