Selvom nogle eksperter tvivler på det kloge i at kalde chilier for pebre, så er der ingen uenighed om, hvad de tilføjer mexicansk mad: fantastisk smag og en masse liv.
Chilier dyrkes nu i mange lande overalt i verden. Indien er en af verdens største producenter i dag med over en million ton om dagen. Men selvom chilierne fra Mexico kun er en lille procentdel af totalen (omkring 15%), kan de aldrig placeres som næstbedst. De dyrkes i enhver stat i Mexico og er populære overalt i verden.
Jalapeño varianter udgør omkring halvdelen af den totale høst. De giver et velkendt bid i en ret med en smag, der langt overgår skarpheden. Der er simpelthen ikke nogen erstatning for denne gulgrønne frugt, der ligger på 3-6 tusind på SHU skalaen. Scoville skalaen måler biddet i chili pebre. I sin rene form ligger kemikaliet capsaicin, der giver chilien sit bid, på 16 millioner.
Ancho og Serrano udgør sammen lidt over halvdelen af resten af Mexicos chiliproduktion. Ancho fra Poblanol, der også lægger navn til en god sauce, modnes til en dyb rød, der afspejler den kraftige smag indeni. En anden variant bliver en varm brun. Serrano skal, som kontrast, plukkes mens den er grøn for at blive til en god sauce. Pasilla er en anden chilipeber, der er en populær ingrediens til en fin sauce.
Tabasco chili er velkendt. Takket være den populære, stærke sauce. I Mexico bliver der dyrket nogle af disse i enhver have i Veracruz og den stat, der giver chilien sit navn.
Guajillo-puya bruges også til at lave en masse andre stærke saucer på grund af sin stærke smag og rigelige capsaicinkoncentration. Men styrkens mester er habañero. Der produceres omkring 3% af mængden af jalapeños. Men de når op på 300.000 SHU. Se, det er stærkt!
Der er meget mere ved chili end bare et kemisk induceret ’Wow’. Chilipebre er fyldt med vitaminer. De har dobbelt så meget procentvis som gulerødder og 5 gange så meget som tomater. De indeholder masser af A vitaminer og en rigelig mængde vitamin B6.
Chilepebre, som så mange andre farverige frugter, har et højt indhold af karotiner og andre fytokemikalier. Næringsværdien i disse substanser er et varmt emne for research. Men resultater antyder indtil videre, at de hjælper med at reducere celleødelæggelse, takket være deres anti-oxyderende egenskaber. Det hjælper med at holde hjertekarsystemet i topform.
Men ligegyldig om du kan lide chili for deres smag eller for at teste din udholdenhed, eller bare fordi du ønsker at spise sundt, behøver du ikke gå på kompromis. Med en enkelt ingrediens kan du få det hele.