Titlen refererer til saucen, på spansk mole, ikke den populære dans. Men en god salsa kan give dig lyst til at bevæge dig. For en dansker er salsa ikke andet end en blanding af friske, hakkede tomater med krydderier. Men i Mexico er salsa opskrifter lige så varierede som landet selv. Ligesom ordet mole betyder salsa også sauce på spansk. Men dette almindelige ord dækker over mange lækre varianter.
Salsa de Arequipa
Salsa de Arequipa er fra byen i Andesbjergene, der har givet saucen navn. Den bliver nogle gange serveret med kartofter, men kan også laves med æg. Ajo chilier giver det gode, stærke krydderi i denne specielle ret.
Salsa Cruda
Salsa Cruda er lige som navnet antyder jævn salsa. Men selv jævn kan det være lækkert. Lavet af ukogte chilier, tomater, koriander og limesaft. Tilføj peberfrugt for lidt mere bid. Varm og lækker. Perfekt som den er.
Salsa Fresca
Salsa Fresca ligner den meget. Den er bare hakket lidt finere og andre grøntsager, som gulerødder og løg, kan tilføjes. For at få en virkelig lille klump fresca lav den pico.
Salsa de Mani
Salsa de Mani er en lækker variant af standardsaucen, der bruger en sydamerikansk jordnøddesauce til at gøre den tyk. Tilføj lidt jalapeño og så ½ dl tyk jordnøddesmør. Varm i en pande. Smid lidt sauterede løg i for at give lidt bid i den søde smag.
Salsa Roja
Salsa Roja er lige hvad navnet betyder på spansk: rød sauce. Det giver en lækker masse, når tomaterne er kogt og krydret med peber. En smule tabasco fra den mexicanske stat med det samme navn er en fortræffelig tilføjelse. Den gode smag er universel.
Salsa Taquera
Salsa Taquera lyder måske ordinær, når det oversættes til Taco Sauce. Men der er ikke noget kedeligt ved denne lækre rets smag. Den er mildere end en traditionel salsa og lavet på kogte tomater, krydret med chili, eddike og hvidløg. Selvom en indfødt mexicaner ikke ville kalde den en ægte salsa, er der ikke noget at komme efter, hvad angår smagen.
Hvis du tror, at alle salsaer er røde føj lidt Salsa Verde, grøn sauce, til listen. Navnet er måske ikke noget særligt, men det er smagen. Brug tomatillos som grund og tilføj ricado og chili. Kom lidt koriander til og du har en salsa, der smager som en drøm.
Denne her fortjener lidt mere beskrivelse, da ricado i sig selv er en blanding af krydderier, der varierer fra region til region. Stødt kanel, kakao og oregano bruges tit. Spidskommen giver en lækker variation. Kom lidt basilikum for en anderledes smag.
Lige meget hvilken ret du laver, kan du altid finde en salsa, der passer til. Lige meget om det skal være friskt eller tilberedt, vil disse saucer give måltidet ekstra krydderi. Man kan sige, at de giver livet krydderi. Og hvad kan man mere forlange?