Mexicansk mad har ry for at indeholde meget fedt og mange kalorier. Noget af det ry er berettiget. En enkel oksekød og ost chimichanga indeholder omkring 445 kalorier og meget sodium og fedt. Selv en lille taco indeholder omkring 400 kalorier og kan indeholde meget fedt, især når der er cremefraiche i.
Men der er masser af andre valgmuligheder i mexicansk mad og tilberedelsen af maden, der vil give masser af smag uden at være alt for usundt. Mexicansk mad dækker et ret stort område og der er mange retter, der ikke indeholder mange kulhydrater, er fedtfri eller kalorielette. Ofte alle tre.
F.eks. er salsa meget ernæringsrigt. Den består hovedsagelig af gulerødder og tomater og er derfor fyldt med vitamin a og c, meget fedtfattige og ekstremt smagfuld. Selv knasende tortilla chips kan være fedtfattige og kalorielette, når de bages i stedet for frituresteges. De kan endda være smagfulde, når de dyppes i den rigtige sauce og majs er en god kilde for thiamin, folinsyre og andre vigtige næringsstoffer.
Chilier spiller en vigtig rolle i det mexicanske køkken og der er meget mere i dem end bare den stærke smag. De indeholder fytokemikalier, der giver meget vigtige antioxydanter og indeholder masser af vitamin c, b6 og andre. Og uden olie er de fedtfattige og næsten uden kalorier.
Men selv hovedretter kan give masser af næring og stadig være fedtfattige og kalorielette.
Fisk og skaldyr er hovedingrediensen i mange mexicanske retter. Ceviche er den traditionel del af det mexicanske køkken. Det ligner japansk sushi ved at ingredienserne er rå. Disse ingredienser kan være hummer, rejer eller fisk marineret i citrusfrugter. Syren i frugterne salter kødet, så det får en lidt mindre smag af rå fisk end sushi og intet kan være sundere. De indeholder masser af omega-3 fedtsyrer.
Selv den traditionelle nord-mexicanske ret burrito kan gøres sundere med bare en lille smule gennemtænkt erstatning. I stedet for at bade den i tyk cremefraiche kan man bruge en lettere version. Du kan ikke smage forskel. I stedet for fedtholdig oksefars brug soja. Brug saltfri og fedtfattig ost. Resultatet bliver lækkert.
Mange mexicanske drikke kan være fyldt med kalorier, men det er også et problem, der er nemt at løse.
Rompope er en lækker rombaseret drik, der ofte serveres som likør efter middagen. Den laves med æggeblommer, sukker og mælk og kan virkelig tælle godt kaloriemæssigt. Men ved at bruge en sukkererstatning kan man fjerne halvdelen af kalorierne uden at ændre smagen nævneværdigt. At bruge letmælk vil heller ikke ødelægge drikken.
Der er mange kreative måder at nyde den gode smag i det mexicanske køkken og samtidig undgå uønskede kalorier. Med smarte valg kan du få alle de gode sundhedsgevinster uden at få straffen.